• PRO TV
  • Un studiu științific arată că, în viitor, diabetul ar putea fi vindecat prin operație

Un studiu științific arată că, în viitor, diabetul ar putea fi vindecat prin operație

Un studiu științific arată că, în viitor, diabetul ar putea fi vindecat prin operație

Potrivit ziarului Italian Il Messaggero, diabetul ar putea fi vindecat definitiv „cu bisturiul”.  

E vorba de o intervenție endoscopică minimum invazivă, intervenție care remodelează o parte a intestinului (duodenul) folosind căldură; se practică astfel un fel de „ridicare” a peretelui intestinal, care întinerește țesutul producând o serie întreagă de modificări metabolice și hormonale. În acest fel s-ar produce vindecarea. 

Cel puțin aceasta este promisiunea care vine dintr-un studiu clinic pilot efectuat în Țările de Jos, studiu ale cărui rezultate urmează să fie prezentate mai pe larg în cursul acestui an.
 
Denumită „întinerirea mucoasei duodenale”, procedura constă în trimiterea unei doze controlate de energie termică pe membrana mucoasă a duodenului, astfel încât să „se regenereze” mucoasa nouă și să se modifice eliberarea hormonilor cheie implicați în diabet.

Tehnica începe de la mai multe studii în care s-a demonstrat că prin modificarea pereților intestinali (de exemplu, cu intervenții chirurgicale bariatrice) este posibilă restabilirea unui echilibru hormonal corect și regresia definitivă a diabetului zaharat. O strategie terapeutică similară ar putea, prin urmare, să permită regresia definitivă a bolii și ar putea deveni decisivă, în special pentru acei pacienți care nu sunt capabili să controleze bine diabetul sau pentru cei în cazul cărora medicamentele disponibile astăzi au un efect redus.
 
Studiul olandez a implicat 16 pacienți și a fost condus de Suzanne Meiring, Annieke van Baar și Jacques Bergman de la Universitatea din Amsterdam. După operație, trei din 4 pacienți au reușit să suspende complet terapia cu insulină și au putut să-și controleze bine glicemia, iar restul de 25% dintre pacienți au putut, de asemenea, să reducă doza de insulină necesară pentru a-și menține glicemia sub control. 

 
Studiul clinic, numit Revita, studiu care în trecut a implicat și unele centre din Italia, va continua acum la nivel mai larg. „Studiul pilot de„ reconstrucție ”pentru mucoasa  duodenală folosește o tehnologie relativ nouă în domeniu și testarea s-a efectuat până acum pe câteva cazuri - subliniază Massimo Federici, profesor de medicină internă la Universitatea din Roma Tor Vergata și membru al Consiliului de administrație al Societății italiene de diabetologie ( SID). “În acest caz, deși numărul pacienților tratați este mic, apar rezultate interesante în ceea ce privește controlul glicemic îmbunătățit, pierderea în greutate și reducerea acumulării de grăsime în ficat, efecte care persistă la un an după tratament” - continuă expertul. 
 
"Este nevoie de un eșantion mai mare de pacienți pentru a înțelege cât de reproductibil este rezultatul, dar rezutatele acestea sunt foarte încurajatoare. În plus, pentru o aplicabilitate mai mare, este necesar să se evalueze costurile intervenției și posibilitatea că nu toți pacienții să poată fi supuși procedurii care, chiar și efectuată endoscopic, ar putea avea efecte secundare. Această metodă de remodelare a mucoasei duodenale este totuși foarte interesantă, deoarece confirmă rolul acestui tract intestinal asupra controlului metabolic” - conchide Federici. 


PE PRO TV PLUS PUTEȚI VEDEA "HOW TO TIKTOK":



FOTO: SHUTTESTOCK

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni