Sofia Vicoveanca, despre tradițiile pascale din inima Bucovinei și copilăria plină de greutăți

30 Aprilie 2021, 17:00

Autor: Alina Popa

Sofia Vicoveanca este o emblemă a muzicii populare românești și a fost supranumită Privighetoarea Bucovinei. Artista împlinește 80 de ani în toamnă, dintre care „62 de ani sunt de cântec”, așa cum îi place ei să spună.

Solista a fost invitată în platoul emisiunii La Măruță, unde a depănat amintiri din copilăria încercată de greutăți. 

“Cum era Paștele în copilărie?” a întrebat-o Cătălin Măruță. “De ce vrei să-mi strici ziua?”, i-a răspuns artista. Sofia Vicoveanca a povestit că în copilărie a suferit mult. 

“Eu am văzut lumina dincolo de sârma ghimpată. Copilăria mea a fost tristă...eu și mama ne-am refugiat la o mătușă la Vicovu de Sus. (...) Tata a plecat la război, a rămas prizonier la ruși, iar mama m-a pregătit pentru lumea satului. Știu să mulg vaca, știu să țes covoarae, știu să fac tot. Doar că Dumnezeu a hotărât altceva ptentru mine ... să umblu o viață întreagă cu traista în băț cum zic eu. Mama a fost luată puțin prin surprindere și supărată, zic eu. Tata venise din prizonierat, apăruseră și frații mei, iar eu eram mâna ei dreaptă. Eu doar nu i-am alăptat pe frații mei. Și am plecat în lume. Mătușa mea a hotărât. Tu trebuie să pleci în lume. Să nu mănânci pâine de la coada sapei... așa mi-a zis ea”, a povestit doamna cântecului popular. 

Mai multe detalii în materialul VIDEO de mai sus


FULLSCREEN
Sofia Vicoveanca, despre tradițiile pascale din inima Bucovinei și copilăria plină de greutăți
  • /


VIDEO PROTVPLUS.RO
Modifică setările cookies