• PRO TV
  • Sergiu Nicolaescu: a murit o legenda a filmului romanesc!

Sergiu Nicolaescu: a murit o legenda a filmului romanesc!

Sergiu Nicolaescu: a murit o legenda a filmului romanesc!

Doliu in lumea filmului. Indragitul regizor Sergiu Nicolaescu a murit la varsta de 82 de ani.


Sergiu Nicolaescu fusese internat la Spitalul de Urgenta Elias din data de 27 decembrie pentru o afectiune digestiva cronica. Ulterior medicii i-au diagnosticat cu totul o alta boala. El a fost operat laparoscopic in data de 28 decembrie.
 

Cu o saptamana inainte de internare, Nicolaescu a cazut in timp ce se indrepta spre garajul sau, el suferind un traumatism toracic, respectiv i s-au fisurat cateva coaste


Sergiu Nicolaescu s-a nascut pe 13 aprilie 1930 la Targu Jiu. A devenit cunoscut prin filme istorice de mare anvergura ca "Dacii" (1966) si "Mihai Viteazul" (1970) si a fost ales presedintele Comisiei de cultura din Senat.
 


Legendarul comisar Miclovan, devenit apoi Moldovan, cu care Sergiu Nicolaescu afirma ca a atins celebritatea ca actor, s-a nascut in 1972, dupa ce Titus Popovici si Petre Salcudeanu le-au propus lui Nicolaescu, Manole Marcus si Iulian Mihu realizarea unui serial politist. Personajul sau, un vechi politist, avea un rol secundar in serialul in care acesta apare alaturi de Ilarion Ciobanu (Roman).


Urmeaza, pentru Sergiu Nicolaescu, o perioada profesionala prolifica, intre anii 1970-1980, timp in care a infiintat prima scoala de cascadori din Romania si o alta de recuzita. Este o perioada in care realizeaza cam doua filme si jumatate pe an, documentandu-se, in paralel, pentru alte proiecte.



Filmografia lui Sergiu Nicolaescu cuprinde peste 50 de lungmetraje, dintre care cele mai cunoscute sunt "Atunci i-am condamnat pe toti la moarte" (1971), " Cu mainile curate" (1972), "Osanda" (1976), "Ultima noapte de dragoste", "Nea Marin miliardar" (1979), "Ciuleandra" (1985), "Mircea" (1989), "Coroana de foc" (1990), "Triunghiul mortii" (1999), "Orient Express" (2004), "15" (2005), "Supravietuitorul" (2008), "Poker" (2010).


Daca filmul "Orient Express" a fost cea mai vizionata premiera romaneasca a anului 2004, probabil ca cea mai impresionanta productie semnata de regizorul Sergiu Nicolaescu a fost "Mihai Viteazul" (1979), cu Amza Pellea in rolul principal - creatie de referinta in istoria filmului romanesc.




Sergiu Nicolaescu a fost nu doar unul din actorii Revolutiei din 1989, dar a si scris pe aceasta tema cateva carti. Cea mai recenta a fost lansata anul acesta si se numeste "Mamaliga a explodat. Decembrie 1989".


 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni