• Emisiuni
  • La Măruță
  • Prima doamnă doctor vindecată de COVID-19 din Suceava s-a întors la muncă și vorbește despre experiența trăită

Prima doamnă doctor vindecată de COVID-19 din Suceava s-a întors la muncă și vorbește despre experiența trăită

Prima doamnă doctor vindecată de COVID-19 din Suceava s-a întors la muncă și vorbește despre experiența trăită

Olguta Sturza este medic în Suceava și face parte dintre cadrele medicale infectate în perioada în care județul a devenit focar de infecție in România.  

La Măruță, medicul infecționist a intrat în direct și a descris experiența pe care a avut-o atât ca pacient, cât și ca medic,  într-un spital unde numărul medicilor infectați era îngrijorător de mare.

Simptomele în calitate de pacient

“Am avut dificultăți la respirație timp de cinci zile, stare generală alterată și tuse, după care mi-am revenit. Sunt o fire optimistă și mi-am propus de la început să îmi revin.”

Cum descrie boala ca și medic

“E o infecție mai severă decât gripa, pacienții au o stare de astenie marcată și mulți au nevoie de ventilație mecanică. Noi am avut și epidemie de gripă, dar nu am avut cazuri așa complicate.”



Problemele în calitate de medic

“La Suceava au fost probleme mari. La noi în spital am traversat o perioadă foarte dificilă, la un moment dat nu exista niciun infecționist în spital neinfectat.”

După 14 zile de la momentul în care a fost depistată cu coronavirus, Olguța Sturza s-a întors la muncă, după ce două teste i-au ieșit negative. 
 
Din păcate însă, la Suceava au fost depistate noi infectări cu coronavirus a 242 de pacienți de la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihică Sasca Mică. Pacienții au vârstele cuprinse între 23 și 60 de ani. De asemenea, 59 de îngrijitori au fost depistați pozitiv.



Pe pagina oficială a Ministerului Sănătății au apărut, pe 21 aprilie, următoarele infomații:

“Direcția de Sănătate Publică Suceava a confirmat că, în urma obținerii rezultatelor testării PCR pentru COVID-19 efectuate la beneficiarii și personalul de îngrijire din Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihică Sasca Mică s-au constatat următoarele:

- Din 369 de beneficiari testați, 242 sunt pozitivi;

- Din 86 de cadre de îngrijire testare, 59 au fost depistate pozitiv.

În contextul acestei situații DSP Suceava a dispus următoarele măsuri:

1. Izolarea celor 127 de beneficiari sănătoși,

2. Găsirea unei locații de tip hotel sau pensiune pentru carantinarea celor 59 de cadre de îngrijire pozitive pentru o perioadă de 14 zile, evitându-se astfel o posibilă infectare a membrilor de familie.

3. Pentru următoarele 14 zile asistența beneficiarilor va fi asigurată de personalul venit de la domiciliu, fără ca acesta să fie testat în prealabil.

4. Întreg personalul de îngrijire va purta pe perioada lucrului echipament de protecție alcătuit din: mască, ochelari, halate de unică folosință peste echipamentul obișnuit de lucru.

5. Se vor respecta cu strictețe măsuri de igienă personală: spălarea mâinilor cu apă și săpun, dezinfecție cu soluție pe bază de alcool.

6. Aprovizionarea constantă cu cantități suficiente de dezinfectanți pentru mâini și suprafețe.

FOTO: SHUTTERSTOCK

Share

Citește și

Ultimele articole

Top citite

Cele mai recente videoclipuri din emisiune La Măruță

Articole pentru emisiune La Măruță

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni