• PRO TV
  • Papa Francisc, ipostază inedită în Canada, în mijlocul comunităților amerindiene

Papa Francisc, ipostază inedită în Canada, în mijlocul comunităților amerindiene

Papa Francisc, ipostază inedită în Canada, în mijlocul comunităților amerindiene

Papa Francisc a mai făcut un pas important pentru împăcarea popoarelor care au avut de suferit de pe urma abuzurilor comise de creștinii catolici. Suveranul Pontif a efectuat o vizită în Canada, la invitația populațiilor indigene de aici, unde a fost primit cu mare fast.

Papa Francisc a dat mitra catolică pe boneta din pene a vestitelor căpetenii indiene de pe continentul nord-american, în semn de prietenie arătată locuitorilor comunității Maskwacis din provincia Alberta, Canada. 

Sfântul Părinte și-a cerut scuze pentru abuzul la care au fost supuși copiii amerindieni din școlile catolice și a promis anchete serioase pentru depistarea celor vinovați. 

Liderii comunității indigene din Canada au cerut, în repetate rânduri, intervenția Suveranului Pontif pentru întreruperea șirului de abuzuri și pentru tentativa de a șterge cultura indigenă din școlile rezidențiale din această țară.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CNN (@cnn)


Sute de morminte nemarcate au fost descoperite pe terenurile fostelor școli rezidențiale din Columbia Britanică și Saskatchewan, numai anul trecut, dramă care arată dimensiunea suferinței acestui popor.

O comisie special întrunită a semnalat existența a peste 4.000 de decese în rândul copiilor indigeni, în ultimele decenii, ca urmare a neglijenței ori a abuzurilor la care au fost supuși în școlile preponderent catolice.

Îmi cer iertare, în special, pentru modalitățile în care mulți membri ai Bisericii și ai comunităților religioase au cooperat, nu în ultimul rând prin indiferența lor, la proiecte de distrugere culturală și asimilare forțată promovate de guvernele de atunci, care au culminat cu sistemul a şcolilor rezidenţiale”, a spus Papa Francisc, conform CNN.

În semn de reconciliere, liderii populației indigene din Canada i-au înmânat Papei un obiect arhicunoscut din portul lor popular, boneta din pene de vultur, care în vechine era purtată de marii războinici indieni și de căpeteniile lor.

Fotografii: Getty Images

Vezi și VIDEO: 

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni