• PRO TV
  • (P) Colicii: cum trecem mai ușor peste această perioadă dificilă a bebelușului?

(P) Colicii: cum trecem mai ușor peste această perioadă dificilă a bebelușului?

(P) Colicii: cum trecem mai ușor peste această perioadă dificilă a bebelușului?

Colicii apar atunci când un bebeluș, de altfel sănătos, plânge sau se agită frecvent fără vreun motiv clar. În general, colicii sunt definiți de plânsul mai mult de trei ore pe zi, cel puțin trei zile pe săptămână, timp de mai mult de trei săptămâni. Uneori, chiar nu poți face nimic pentru a ușura plânsul bebelușului, ceea ce poate fi deosebit de descurajant, aducându-te în impas.

Gestionarea colicilor presupune un stres extrem de mare pentru noii părinți, dar nu numai. Colicii pot apărea la câteva săptămâni după naștere, deodată. În general, simptomele se exacerbează atunci când bebe atinge 4-6 săptămâni de viață, dar se ameliorează și, de obicei, după vârsta de 3-4 luni. Cu toate acestea, colicii sunt greu de depistat și se manifestă diferit.

Simptomele colicilor

Este normal ca bebelușii să plângă și să se agite, deoarece acesta este modul prin care comunică. Totuși, bebelușii care au colici plâng mai mult decât majoritatea bebelușilor. Printre alte simptome se numără plânsul fără un motiv evident, în jurul aceleiași ore în fiecare zi, încleștarea pumnilor atunci când plâng, înroșirea, îndoirea piciorușelor și chiar gaze frecvente.

Când plâng, de obicei bebelușii pot înghiți aer, ceea ce provoacă o acumulare de gaze în burtică. Aceasta pare umflată, tare, creând astfel un disconfort la nivel abdominal. Bebelușii pot prezenta o oarecare ameliorare a simptomelor după ce gazele sunt eliminate sau în urma peristaltismului intestina. De aceea, o variantă foarte bună este să te folosești de o centură anticolici  pentru a ameliora durerea provocată de colici. 

Cauzele colicilor

Colicii reprezintă o afecțiune obscură, deoarece cauzele nu sunt întocmai cunoscute. Cercetătorii au analizat, în schimb, mai multe motive posibile, iar unii factori ar putea include durerea sau disconfortul din cauza indigestiei, un sistem digestiv care nu este complet dezvoltat, supraalimentarea sau alimentarea deficitară, sensibilitatea la laptele praf sau matern.

Diagnosticul pentru colici poate fi pus de către un medic pe baza istoricului simptomatic și a modului în care, în anumite situații, bebelușul reacționează. De altfel, colicii pot fi cauzați de o suprastimulare a micuțului (lumină puternică, zgomote puternice), indicând chiar și o formă timpurie de migrenă sau reacție emoțională la frică, suprastimulare, tensiune și lipsa somnului.

Tratamentul colicilor

Tratamentul colicilor include, în primul rând, evitarea factorilor declanșatori. În primul rând, trebuie întotdeauna să încerci să liniștești bebelușul vorbindu-i, pentru a-i reduce plânsul. Dacă observi că la scurtă perioadă de la alimentare începe să plângă, poate însemna că ori a mâncat prea mult, ori are o oarecare intoleranță la laptele matern. Există, din păcate, astfel de situații.

Totuși, mulți părinți folosesc o centură anticolici în astfel de situații, deosebit de utile în a ameliora durerile micuțului. Este un remediu natural împotriva colicilor, gazelor și durerilor digestive pe care micuțul le-ar putea avea. De asemenea, nu îl va jena pe cel mic, ba chiar îl va ajuta să doarmă mai bine și să treacă mult mai ușor peste această perioadă destul de solicitantă.

Sursă foto: Unsplash.com

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni