• PRO TV
  • O pictorita olandeza s-a indragostit iremediabil de Maramures si a devenit "de-a noastra". Artista gateste romaneste

O pictorita olandeza s-a indragostit iremediabil de Maramures si a devenit "de-a noastra". Artista gateste romaneste

O pictorita olandeza s-a indragostit iremediabil de Maramures si a devenit "de-a noastra". Artista gateste romaneste

Maramuresul, o zona cu oameni harnici si inimosi, a ajuns pe carti postale pictate cu migala si talent de o profesoara din Olanda care a ales viata simpla din Romania rurala.

Femeia in varsta de 33 de ani s-a indragostit iremediabil de aceste tinuturi si s-a mutat impreuna cu sotul si cu cei doi copii intr-o casa dintr-un sat desprins parca din povesti.

Chiar daca nu s-a nascut pe meleaguri romanesti, olandeza devenita "de-a noastra" promoveaza in intreaga lume viata tihnita de la tara.

Pe ulitele din satul Breb, vizitat si de Printul Charles, localnicii au inceput sa salute in engleza ori franceza. Si asta pentru ca au ajuns sa fie vecini cu tot mai multi straini.

De pilda, Eveline, absolventa a Universitatii de Arte din Olanda, s-a indragostit iremediabil de Maramures. Acum cinci ani a renuntat la traiul in Tara Lalelelor si s-a stabilit cu sotul si cu cei doi copii pe meleagurile noastre.

Eveline Bervoets: "Cand am coborat din tren aici, in Maramures, m-am simtit acasa. E atmosfera frumoasa si oamenii de aici stiu sa traiasca. E foarte mult de lucru, dar este intotdeauna timp sa povestim, sa stam pe o banca."

Parintii ei o viziteaza de cateva ori pe an si sunt impresionati de viata din Maramures.

Mama Evelinei: "E foarte liniste aici si oamenii traiesc simplu. In Vest, e foarte aglomerat, unde locuim noi."

Inspirata de obiceiurile locului, de femeile vesele si rosii in obraji, imbracate in straie traditionale, Eveline a inceput sa picteze carti postale. Creatiile ei sunt vandute peste tot in lume. In plus, lucreaza si in lemn.

Eveline Bervoets: "Acum o sa fac niste brose, pe lemn. Imi place tare mult sa pictez domnisoare din Maramures. O maramureseanca imbracata traditional."

Ba mai mult, de cand a venit in Maramures, a invatat de la localnici sa tricoteze, sa gateasca bucate traditionale romanesti si sa cultive singura, in gradina din fata casei, legume.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni