• PRO TV
  • La multi ani, Nadia Comaneci!  "Zeita de la Montreal", un model pentru sportivii din intreaga lume

La multi ani, Nadia Comaneci!  "Zeita de la Montreal", un model pentru sportivii din intreaga lume

<span style="color:#f00;">La multi ani, Nadia Comaneci! </span> "Zeita de la Montreal", un model pentru sportivii din intreaga lume

O lume intreaga stie povestea Nadiei si cum a ajuns cea mai iubita sportiva din Romania si nu numai. Nota 10 de la Montreal, primul din istoria gimnasticii, a facut-o celebra peste noapte, in intreaga lume. In ciuda sacrificiilor facute, Nadia nu regreta niciun moment drumul ales in viata.

"Probabil ca ar fi fost o viata plictisitoare, dar ma bucur ca am facut gimnastica, pentru ca mi-a oferit foarte multe satisfactii", spunea Nadia intr-un interviu.

Adevarata celebritate pentru Nadia a venit insa abia dupa ce a reusit sa fuga din tara, in 1989.



Vestea ca Nadia a fugit din Romania comunista a facut sa curga multa cerneala in agentiile de presa din intreaga lume.
Faptul ca cel mai rasfatat copil al dictaturii, preferata multimilor, "Zeita de la Montreal", era nevoita sa treaca granita clandestin reprezenta cea mai usturatoare palma primita de regimul comunist. In sfarsit, exista dovada ca, dincolo de detasarea aparenta de Moscova, dincolo de protestele de fatada impotriva invadarii Cehoslovaciei, in Romania infernul se dezlantuise. Dictatura statea pe un butoi cu pulbere.

In tara, nimeni nu scotea un cuvant. vreme de 15 ani, Nadia fusese ambasador plenipotentiar al Romaniei in lume.

"Consider ca un moment de cumpana a fost plecarea mea din Romania, in 1989. Nu imi place sa ma intreb "ce ar fi daca m-as fi nascut in America...". Sunt ceea ce sunt si sunt multumita. Eu datorez rezultatele parintilor mei, care m-au dus la gimnastica, faptului ca Onestiul a avut o sala de gimnastica, faptului ca am avut antrenori foarte buni: Marcel Duncan, Bela si Marta Karoly. Toate conditiile de atunci au facut din mine o gimnasta foarte buna”, spunea Nadia in ProSport.


Foto: Nadia si Bart Conner, Getty Images

Abia in 1994, la cinci ani dupa caderea regimului comunist, Nadia s-a intors in tara. A donat 120.000 de dolari Federatiei Romane de Gimnastica, anuntandu-si logodna cu american Bart Conner. In 1996 cei doi s-au casatorit, stabilindu-se in Oklahoma, SUA. In 2006, la 30 de ani dupa primul 10, "Zeita de la Montreal" nastea un baietel: pe Dylan Paul. "People Magazine" a obtinut exclusivitate asupra fotografiilor copilasului. Pentru acest drept se spune ca Nadia si Bart au incasat un milion de dolari, donati unei fundatii caritabile.

"As spune ca este cel mai iubit copil din lume, desi cred ca toti parintii isi iubesc foarte mult si neconditionat copiii", a mai marturisit Nadia in Pro Sport.

Azi, Nadia si sotul sau sunt parteneri la Academia de Gimnastica "Bart Conner" si la "The Perfect Ten", o companie TV care produce evenimente de gimnastica. De asemenea, cuplul este continuu implicat in actiuni caritabile.

La 51 de ani, Nadia nu isi doreste decat sa ramana in continuare un model pentru copiii si sportivii din Romania si nu numai: "Nu am considerat niciodata celebritatea o povara, este un lucru pe care l-am castigat, l-am cultivat, l-am dezvoltat si cred ca trebuie sa il apar, sa il protejez, trebuie sa raman un model pentru copiii din Romania si de pe toate meridianele lumii".

Foto: Nadia Comaneci, Getty Images

Nadia nu se simte intimidata de varsta pe care o implineste. "Varsta e doar un numar, atata tot. Ma simt bine, sunt foarte activa si voi continua sa ma implic in multe, multe alte proiecte", spune fosta mare campioana.
 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni