• Emisiuni
  • 25 DE ANI DE PRO TV
  • Din 1998 în PRO TV, Alina Tolontan, producător general La Măruță: "Pro Tv i-a făcut pe oameni să creadă în schimbare"

Din 1998 în PRO TV, Alina Tolontan, producător general La Măruță: "Pro Tv i-a făcut pe oameni să creadă în schimbare"

Din 1998 în PRO TV, Alina Tolontan, producător general La Măruță: "Pro Tv i-a făcut pe oameni să creadă în schimbare"

De 22 de ani în Pro Tv, practic din primii ani, de când se construia televizunea și odată cu ea, România, Alina Tolontan e unul dintre profesioniștii desăvârșiți ai mass-media.

E printre acei oameni care nu se arată, dar dăruiesc foarte mult. A lucrat la o mulțime de proiecte în PRO TV – La Măruță e doar unul dintre ele - și e omul în măsură să vorbească despre evoluția televiziunii care a transformat multe.

Într-un interviu sincer, acordat în exclusivitate pentru proiectul 25deani.protv.ro, Alina Tolontan face o radiografie a ceea ce a însemnat PRO TV încă de la început. 

Ai avut o mulțime de proiecte în PRO TV și sunt convinsă că toate îți sunt dragi. Care a fost însă primul și cum ai trăit tu experiența aceea atunci?

Am intrat în Pro Tv ca reporter de noapte la emisiunea de dimineață ”Ora 7, bună dimineața!”. Mai târziu, s-a transformat în matinalul „Bună dimineața, ProTv e al tău!” cu Cristian Tabără și mult mai târziu în ceea ce este acum, jurnal de știri. Mi se părea o lume de extratereștri, nu înțelegeam mare lucru, era primul meu job direct din anul al II lea de facultate. Era un ritm înnebunitor pentru mine de-a dreptul, toată lumea lucra non-stop, curgeau informații, idei, era o diversitate care nu știam că poate exista. Cu unii dintre oamenii de atunci am lucrat apoi ani de zile și în alte proiecte iar cu alții, chiar și acum.



Îmi amintesc că aveam pagere, așa comunicam și căram în emisie stive de casete cu bandă (râde). A fost un început nebun. Dar foarte creativ!
 
Fă-mi o enumerare a proiectelor la care ai lucrat și găsește-mi un cuvând reprezentativ pentru fiecare, în afară de genul programului. 

Wow, mă simt ca în capsula timpului, trebuia să mă atenționezi că acest interviu mă poate afecta emoțional (râde).
 
ORA 7, BUNĂ DIMINEAȚA! - energie 
 
OMUL CARE ADUCE CARTEA cu Dan C Mihăilescu – candoare

Aici aș vrea să mă lași să spun că, poate, pentru un proiect TV cuvântul „candoare” e bizar. Însă am lucrat cu unul dintre cei mai amuzanți, creativi și, da, plini de candoare oameni dintre toți pe care i-am întâlnit în toți anii de Pro Tv. Deși, cum îi plăcea să se alinte, era un intrus în televiziune, în lumea noastră de nebuni, oamenii cumpărau cărțile recomandate și auzeai pe stradă “Uite-l pe omul cu cartea de la PRO TV.”  Pentru mine, anii de înregistrări cu Dan C. Mihăilescu au fost cu totul speciali.

DĂRUIEȘTI ȘI CÂȘTIGI cu Cristi Tabară - solidaritate

CE SE ÎNTÂMPLĂ, DOCTORE? cu Oana Cuzino – informație

ȘTIRILE PROTV – performanță

MĂRUȚĂ – provocare

La Măruță am râs cât pentru o viață
.
Am cunoscut mii de oameni cu poveștile lor, zi de zi alti și alti oameni ca într un roller-coaster. Să povestești viata așa cum e ea, cu de toate! Să și greșești profesional, să repari, să continui săconstruiesti. De asta acești ani ai mei sunt definiți de cuvantul "provocare".

Am mai lucrat și la alte proiecte, “Pro Vest” cu Bogdan Chirieac, ”Sub semnul întrebării” cu Adrian Păunescu, însă pentru puțin timp.



Se spune despre PRO TV că este creatorul Star-Sistem-ului din România, ca noțiunea de vedetă, așa cum e și azi, a creat-o PRO TV. Tu ai fost aici aproape de la început, ce altceva crezi că a mai construit PRO TV în România?
 
Da, e adevărat. Controversați, talentați, speciali, interesanți, era vremea când oamenii care apăreau la Pro Tv deveneau vedete. Dincolo de asta, cred că Pro Tv i-a făcut pe oameni să creadă în schimbare, în schimbarea societății în primul rând, să le arate lucruri noi, le-a arătat lumea întreagă din perspectiva diversității, i-a făcut să se miște înainte. Iată, astăzi, și cu spijinul colegilor de la România, te iubesc!, românii construiesc Primul Spital de Oncopediatrie din donatii private.     

Și, să nu uităm toți anii de divertisment! 
    
Dar pe tine, cum te-a creat ca om PRO TV?

Cei aproapte 10 ani de Stirile Pro Tv și alte proiecte sub umbrela știrilor mi-au dat rigoare în tot ceea ce fac, iar cei 13 ani de La Măruță m-au făcut să râd cât pentru o viață.
 
Mulți ani se spunea la Facultatea de Jurnalism că trebuie să fii dintr-un anumit aluat ca să reziști în PRO TV. Tu ești de 22 de ani, așa e? Dacă da, cum trebuie să fii ca să reziști?
 
Da, de 22 de ani. Uneori, mă întreb și eu asta?! (râde) Cu siguranță nu este nicio rețetă. Uite, de-a lungul anilor au plecat oameni foarte talentați de la Pro Tv. Eu am lucrat în foarte multe proiecte, am făcut multe schimbări de conținut, de echipe, cred că m-a ajutat mult această flexibilitate, am construit mult si divers. 
 
Ai un mesaj pentru publicul PRO TV, la 25 de ani de PRO TV (și 22 de când lucrezi tu aici)?

Să mergem împreună înainte!

Anul acesta, "La Măruță" a împlinit 13 ani:




FOTO: ARHIVĂ PERSONALĂ

Gallery

Share

Citește și

Ultimele articole

Top citite

Cele mai recente videoclipuri din emisiune 25 DE ANI DE PRO TV

Articole pentru emisiune 25 DE ANI DE PRO TV

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni