• PRO TV
  • De ce nu vor românii să li se ia temperatura la intrarea în magazine

De ce nu vor românii să li se ia temperatura la intrarea în magazine

De ce nu vor românii să li se ia temperatura la intrarea în magazine

Scanarea temperaturii la intrarea în magazine a creat o mulțime de controverse în România. Oamenii s-au împărțit în două tabere: cei care nu au nimic împotrivă și cei care se opun categoric. Motivele sunt variate, dar cei mai mulți susțin că li se îngrădește libertatea și sunt nemulțumiți că li se ia temperatura de un paznic sau portar.

Dr. Amesh Adalja, specialist la Johns Hopkins University Center, spune că luarea temperaturii nu este prea relevantă atunci când vine vorba de depistarea celor care au coronavirus.„Scanarea temperaturii va fi un fenomen de amploare pentru că mulți oameni cred că ajută la ceva. Dar nu prea sunt dovezi că ar ajuta. Nu e ceva demonstrat și nu ar trebui să le dea oamenilor o falsă siguranță. Cred că evaluarea simptomelor și bunul simt al cetățenilor ajută mai tare decât luarea temperaturii”, spune Dr. Dr. Amesh Adalja.

Vezi aici motivele pentru care scanarea temperaturii nu ajută la identificarea celor infectați cu coronavirus.

Protv.ro a realizat un sondaj pe pagina de Facebook, în care românii au fost întrebați dacă sunt sau nu de acord cu scanarea temperaturii. În 24 de ore au răspuns 90.000 de persoane, iar rezultatele sunt strânse: 49% au spus că sunt de acord cu luarea temperaturii, iar restul de 51% au spus nu. Iată mai jos cum au argumetat unii dintre ei.

 


„NU sunt deacord să mi se ia temperatura, pentruca sunt un om liber și nu are voie nimeni să îmi verifice nimic fară acordul meu! NU suntem animale, suntem oameni!”

„Când a intrat soțul în magazin avea 36,1 și la ieșire paznicul s-a încurcat și i-a luat din nou temperatura și acum avea 37 ( cred că a crescut de la prețuri temperatura :)  ) . Oricum eu l-am prevenit - dacă avea 37,3 în magazin rămânea că acolo i-a crescut temperatura :)  ” 

„Nu! În primul rând paznicul nu păstrează distanța socială și intră în contact cu sute de oameni zilnic! De parcă dacă ai febră și vrei totuși să intri în magazin poți să iei un antitermic cu o oră înainte și gata! Este cea mai mare aberație să condiționezi un om după acest criteriu! Oricum în România abuzurile sunt la cotă înaltă față de întreaga Europa! Conducătorii noștri iau măsuri precum țările comuniste!”

Sursa foto: Shutterstock

„Nu sunt de acord. Stam că oile la rând la măsurătoare. Nu e de ajuns că purtam masca în magazin?”

„Și așa se încalcă drepturile de a fi consultat în acest sens de către un cadru specializat. Au ajuns paznicii să facă asta. Așa scrie în fișa postului și în calificarea lor?”

„Eu, spre exemplu, de când mă știu, am temperatura 37,4. În majoritatea locurilor ți se interzice să intri dacă ai peste 37. Alt aspect la care nu se gândește nimeni este că dacă cineva are febră poate lua un antitermic. Automat i-a scăzut pe moment și nu arată când i se ia la intrarea în supermarket . Deci măsura e degeaba în acest caz. Un alt aspect - vine vara, mergi prin soare pe jos și când ajungi acolo automat îți frige capul și ai temperatura mare. Toate aceste măsuri nu sunt gândite corect, nu că nu este de acord românul să i se ia temperatura”.

„Nu sunt de acord. În primul rând pentru orice procedură medicală se semnează un acord. Asta la intrarea în magazin nu se întâmplă”.

„În calitate de cadru medical, consumator și cetățean simplu, categoric NU! Noi suntem supuși mai multor, ,încercări" medicale care pot face ca temperatura să depășească 37°. Abcese, procese inflamatorii etc, etc! Deci...cum poate un paznic/portar să știe ce probleme avem? Vin de la plajă, ars de soare și am 37.2. Asta înseamnă că sunt suspect Covid? Au făcut ăștia un rahat pe băț cu termometrierea asta!”

„Măsura termoscanării este abuzivă, umilitoare și irelevantă pentru depistarea infecției Covid. Sunt “n” cauze fiziologice sau patologice care pot determină o creștere a temperaturii corporale.”

„Problema cred că este la scanarea pentru intrarea la examene de capacitate, bacalaureat. Dacă copilul are 37.1, nu mai intra în examen, pierde 12 ani de învățătură pentru un punct peste valoarea acceptată la intrarea în sală”.

„Nu! Sunt om  nu animal ! 37,5 grade nu înseamnă obligatoriu covid ! Am dreptul să circul liber, am dreptul să hotărăsc singur dacă accept sau nu un tratament medical, am dreptul să-mi trăiesc viața cum vreau eu, nu renunț la dtepturile mele ! Cine vrea slugă, e voia lui!”

"Nu sunt de acord, sunt un om liber, fac ce vreau eu cu corpul meu, nu ce spune un paznic sau un incult, care nu știe scrie nici numele. Unde scrie în lege că trebuie să-mi ia temperatura un paznic?"

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni