• Emisiuni
  • Las Fierbinți
  • Cuzin Toma, despre impactul pe care-l are asupra lui Las Fierbinți: „Îmi răscolește toate amintirile”

Cuzin Toma, despre impactul pe care-l are asupra lui Las Fierbinți: „Îmi răscolește toate amintirile”

Cuzin Toma, despre impactul pe care-l are asupra lui Las Fierbinți: „Îmi răscolește toate amintirile”

Cuzin Toma e Firicel în Las Fierbinți, dar asta nu-i ocupă tot timpul. Actorul, în vârstă de 42 de ani, dezvăluie pentru PROTV.RO cât de ușor iese din rol și ce impact are serialul asupra lui.

Născut la țară, Cuzin Toma a intrat repede în pielea lui Firicel a lu’ Cimpoaie. Actorul, care debutează în sezonul 16 al serialului Las Fierbinți luni, 9 septembrie, spune că are o legătură specială cu serialul, care l-a ajutat să păstreze contactul cu realitățile satului românesc. 

Rolul din Las Fierbinți te reapropie de satul românesc și de realitățile lui?

„Nu mă reapropie, fiindcă eu nu m-am îndepărtat de el. Dar a păstrat vie emoția asta afectivă. Filmez de 8 ani aici, într-un sat, iar asta îmi răscolește automat toate amintirile emoțional-afective și mă duce cumva acolo. M-a ajutat să mă țin aproape. Meseria asta și serialul ne-au ținut, cred, pe toți din proiect foarte aproape. Ne-au ajutat să înțelegem și să conștientizăm unele lucruri legate de satul românesc și de oamenii de la țară, deși Las Fierbinți nu se adresează doar oamenilor de la țară. Se adreseză tuturor românilor.”

Cum e satul românesc azi? Mai are farmecul de altădată?

„Nu mai e la fel. Ce a rămas e pământul, care nu se schimbă, la fel și casele, la fel de zeci de ani. E mai trist față de satul de altădată. E mai trist pentru că, pe vremuri, întâlneai un anume tip de cultură, chiar dacă o cultură rurală. E mai trist fiincă s-au pierdut chiar și activitățile culturale alea autentice.”



Ai dificultăți în a ieși din personaj când pleci de la filmări sau rămâi Firicel și acasă?

„Niciodată, și nu cred în genul ăsta de actori. Când sunt aici sunt aici, mă îmbrac în Firicel, sunt tot eu, Cuzin, îmbrăcat în Firicel. Mă duc la cadru și devin Firicel dacă trebuie să filmez o situație.”

Citește și: Poiana lui Iocan cu Bobonete, Rait și Diță despre Las Fierbinți. Ce zic cei 3 actori de sezonul 16 al serialului

Ce ai lua acasă de pe platoul de filmare Las Fierbinți, ca amintire? Sau ai făcut-o deja?

„Nu, n-am luat nimic, serialul continuă (râde). Cred că aș lua pălăria, în primul rând, și centura. N-am să renunț la ele, e clar.”

Cum va fi sezonul al 16-lea? Cum îl percepi?

„Îți dai seama că nu pot să spun cum va fi. Surprize, surprize, surprize. Pot să zic că va fi cel puțin la fel de bun ca celelalte. Din punctul meu de vedere, chiar mai bun. Mai multe nu vă spun.”

Citește și: Adrian Văncică (Celentano) dezvăluie ce fel de tată e: „Când stai cu copilul trebuie să duci un război de uzură”

Cum a fost prima ediție a festivalului de film din comuna natală?

„Da, a fost o proiecție de film sub motto-ul Dacă eu pot, poți și tu. Este un proiect motivațional plecat de la exemplul propriu, că prin forțe proprii, prin cultură și educație poți să-ți depășești condiția și chiar să faci performanță într-un domeniu care ție îți place. Și mi-am propus să mă întorc cumva la sat, de unde am plecat, ca să duc tot bagajul meu de cunoștințe, să-pl dau mai departe.”

Va fi un eveniment care va avea loc în fiecare an?

„Am făcut mai multe proiecții, în mai multe sate din România, și îmi propun pentru la anul un festival de film de două zile, film de artă în primul rând, la sat. Unde se duc mai puțini oameni. La oraș se întâmplă destul de multe evenimente și au mai ușor acces la genul ăsta de cultură. Dorința mea este să mă duc spre oamenii, spre tinerii de la țară, cu un tip de cultură la care nu au acces. Filmul de artă, de exemplu. Nu mai există cinematografe în România, pentru genul acesta de filme, și un film precum Aferim, care a luat premiu la Berlin, nu ajunge să fie văzut de copiii de la sat. Și sunt destul de mulți.”

Sunt mulți tineri cu potențial la țară? Ce putem face pentru ei?

„Din punctul meu de vedere toți copiii au potențial și cum putem noi să-i ajutăm... cred că prin astfel de proiecte educațional-culturale. Ce face cultura? Îți deschide orizonturi, îți deschide perspective, îți dezvoltă și schimbă sistemul de valori, te ajută să evoluezi.”

Gallery

Share

Citește și

Ultimele articole

Top citite

Cele mai recente videoclipuri din emisiune Las Fierbinți

Articole pentru emisiune Las Fierbinți

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni