• PRO TV
  • Scoala: absenta nemotivata - un reportaj marca Romania te iubesc!, duminica la PRO TV

Scoala: absenta nemotivata - un reportaj marca Romania te iubesc!, duminica la PRO TV

Scoala: absenta nemotivata - un reportaj marca Romania te iubesc!, duminica la PRO TV

Duminica aceasta, de la ora 18:00, telespectatorii sunt invitati sa urmareasca o analiza a sistemului educational romanesc. Paula Herlo, corespondent special Stirile PRO TV, a incercat sa afle unde se situeaza educatia in Romania, la 100 de ani de la Marea Unire. Raspunsul este unul dezamagitor: in coada clasamentului! Paula a calatorit si in Finlanda pentru acest reportaj, deoarece a vrut sa vada de ce au ei unul dintre cele mai performante sisteme de invatamant, pe ce se bazeaza si ce pasi au urmat pentru a atinge acest nivel.

Romania pica anual examenul la capitolul educatie. Avem un sistem invechit in care 3 milioane de copii stau in banci scriind dupa dictare si asimiland informatii pe care mai apoi nu stiu sa le puna in context si pe care, de cele mai multe ori, le uita foarte repede. 40% dintre elevi sunt analfabeti functional - stiu sa citeasca un text, dar nu-l inteleg. Aproape jumatate dintre absolventii de liceu au ratat in anii trecuti examenul de bacalaureat, iar unul din patru tineri romani n-au nici cea mai vaga idee despre ce isi doresc de la viitor.

Suntem pe primele locuri in topurile europene la analfabetism si abandon scolar. Numai anul trecut 55.000 de copii au renuntat la scoala mai ales din cauza saraciei. In Finlanda reforma a inceput in 1970 cand guvernul a decis ca fiecare copil sa aiba acces la educatie. Au construit scoli, au introdus o masa calda la pranz si au inregimentat in sistemul educational toti copiii tarii. Insa, marea revolutie in sistem a fost o data cu scolarizarea profesorilor. Am fost in Finlanda sa vedem ce pasi au facut ei sa ajunga sa aiba unul din cele mai performante sisteme din lume, iar apoi o vom vedea pe Viorica Dancila, care declara ca vom prelua modelul austriac, e adevarat..la invatamantul profesional!, a declarat Paula Herlo. 

Cum arata o zi de scoala in Finlada, cum este una in Romania, de ce reunta copii nostri la scoala, ce ar putea face autoritatile pentru a intari sistemul de invatamant, ce au de spus responsabilii despre situatia educatiei, dar si cine sunt oamenii care isi dau interesul pentru copii din bancile scolii ramane de vazut duminica, la PRO TV. 

Tu cand ai spus ultima data Romania, te iubesc?Toate reportajele pot fi urmarite pe romaniateiubesc.stirileprotv.ro sau pe protvplus.ro.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni